Τεχνητή Νοημοσύνη: Έλληνες ερευνητές του εξωτερικού στο πρώτο ερευνητικό κέντρο στη χώρα μας

Read Time2 Minute, 33 Second

Ο ρόλος του Κέντρου Αριστείας στην Τεχνητή Νοημοσύνη και πώς αυτό μπορεί να μετατρέψει το brain drain σε brain gain, ήταν το βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, και των υφυπουργών Ανάπτυξης και Παιδείας, Χρίστου Δήμα και Βασίλη Διγαλάκη, στην εναρκτήρια εκδήλωση του Κέντρου, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το Κέντρο λειτουργεί ήδη από τον Αύγουστο στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, σε συνεργασία με την εταιρεία EY(Ernst & Young).

«Όλοι γύρω μας μιλάνε για την λεγόμενη τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και κεντρικό κομμάτι αυτής της έννοιας αποτελούν οι τεχνολογίες που έχουν σχέση με τεχνητή νοημοσύνη» διαπίστωσε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Πιερρακάκης. «Όπως έχω αναφέρει, στην Ελλάδα δεν έχουμε λύσει βασικές εκκρεμότητες με το παρελθόν, την τρίτη βιομηχανική επανάσταση, την ψηφιοποίηση. Είναι δεδομένο ότι πρέπει να κινηθούμε πολύ γρήγορα σε πολλές κατευθύνσεις, να αθροίσουμε τις δυνατότητες να μπορούμε να εξορύξουμε γνώση από μεγάλες βάσεις δεδομένων που είναι ουσιαστικά και αναγκαία συνθήκη για τις τεχνολογίες της τεχνητής νοημοσύνης. Είναι βέβαιο, ότι τόσο ρυθμιστικά, όσο και σε επίπεδο έργου πληροφορικής, θα κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση όσο πιο γρήγορα γίνεται» είπε.

Ο κ. Πιερρακάκης, μιλώντας στο πάνελ, επανέλαβε την πρόθεση του υπουργείου αλλά και της κυβέρνησης, οι πολίτες να διαπιστώσουν τις αλλαγές στην ζωή τους σε δύο μήνες, ενώ αναφερόμενος στο θέμα των ταυτοτήτων, είπε ότι θα υπάρξει καινούργιος τρόπος ταυτοποίησης στοιχείων που θα έρθει το επόμενο χρονικό διάστημα.

Για την επιστροφή εξαιρετικών επιστημόνων στην Ελλάδα έκανε λόγο ο κ. Δήμας, ο οποίος μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Μέσω αυτής της συνεργασίας θα μπορέσουμε να επαναπροσελκύσουμε Έλληνες επιστήμονες που αναγκάστηκαν τα χρόνια της κρίσης να φύγουν στο εξωτερικό επειδή δεν μπορούσαν να διεκδικήσουν τα όνειρά τους στην χώρα μας. Είναι άσχημο να σπουδάζουμε στην Ελλάδα να δημιουργούμε εξαίρετους επιστήμονες και να μην έχουμε την δυνατότητα να τους αξιοποιήσουμε κατάλληλα. Ήδη αυτή η συμφωνία οδηγεί στον επαναπατρισμό των επιστημόνων». Ο κ. Δήμας πρόσθεσε ότι το brain gain είναι μια από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε όχι μόνο να επενδύσουμε οικονομικά στο κομμάτι της έρευνας και της καινοτομίας, αλλά να δούμε πώς μπορούμε να προσελκύσουμε και μεγάλες εταιρείες, ώστε να αρχίσουν να φέρνουν τα κέντρα έρευνας κι ανάπτυξης στην χώρα, δίνοντας φορολογικά, εργασιακά κίνητρα, ώστε να επαναπατρίζουμε περισσότερους επιστήμονες. Αν δεν μπορέσουμε να επαναπατρίζουμε έναν ικανό αριθμό επιστημόνων και να βάλουμε ένα φρένο στην αναγκαστική φυγή στο εξωτερικό, τότε δεν θα έχουμε καταφέρει τον στόχο μας ως χώρα».

Από την πλευρά του, ο κ. Διγαλάκης τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι το αύριο, είναι το σήμερα. Είναι ξεκάθαρο ότι οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης είναι σημερινές και μπορούν να βοηθήσουν και τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να μπει στην αυριανή εποχή. Εμείς ως υπουργείο Παιδείας πρέπει να φροντίσουμε ώστε η κοινωνία μας να είναι έτοιμη. Αυτό πρέπει να γίνει με μια συνολική προσέγγιση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ξεκινώντας από την πρωτοβάθμια μέχρι την ανώτατη και την δια βίου εκπαίδευση, έτσι ώστε οι πολίτες μας να εξοικειωθούν και να μπορούν να καταλάβουν τι είναι τεχνητή νοημοσύνη αλλά και να την χρησιμοποιήσουν».

0 0
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Copyright © All rights reserved.