Ιστολόγιο Ειδήσεων

Ιστολόγιο Ειδήσεων

Κορονοϊός: Υπεύθυνες οι νυχτερίδες για την επιδημία; – Τι δείχνει νέα μελέτη

Συγκεκριμένα, η μελέτη που εκπονήθηκε από τον αναπληρωτή καθηγητή Δημήτριο Παρασκευή, τη δρ Ευαγγελία – Γεωργία Κωστάκη και τον επίκουρο καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη από το Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, τον επίκουρο καθηγητή και αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ Γιώργο Παναγιωτακόπουλο, τον καθηγητή Γεώργιο Σουρβίνο της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, αφορά στη γενετική ανάλυση πλήρους γονιδιώματος του νέου κορονοϊού που ευθύνεται για την επιδημική έκρηξη που άρχισε από την πόλη Ουχάν στην Κίνα.

“Κάναμε μια γενετική ανάλυση του γονιδιώματος του νέου ιού και τον συγκρίναμε με παρόμοιους από ζώα. Από την ανάλυσή μας τεκμηριώνεται ότι κατά μήκος του γενετικού υλικού ο ιός που μολύνει τους ανθρώπους είναι κατά 96% ομόλογος με το συγκεκριμένο στέλεχος που απομονώθηκε από τη νυχτερίδα” εξήγησε μιλώντας στα “ΝΕΑ” ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΚΠΑ, Δημήτριος Παρασκευής.

Παρόλ’ αυτά το στέλεχος RaTG13- που απομονώθηκε από νυχτερίδα στην Κίνα- δεν είναι 100% ομόλογο με τον 2019 nCoV, υποδεικνύοντας ότι το στέλεχος RaTG13 δεν αποτελεί τον ιό που μεταδόθηκε στον άνθρωπο.

“Αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο στέλεχος δεν προκάλεσε την πρώτη μετάδοση, αποτελεί όμως ισχυρή ένδειξη πως οι νυχτερίδες αποτελούν την πηγή της μετάδοσης” εξηγεί ο ειδικός.

Πηγή : www.enikos.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Copyright © All rights reserved.