Bόμβα από την HSBC δικαιώνει Βαρουφάκη για 5ο Μνημόνιο. Θέμα παραίτησης Σταικούρα;

Meeting between the Prime Minister of Greece, Kyriakos Mitsotakis, and the European Commissioner for Economy Paolo Gentiloni, at Maximos Mansion, Athens, Greece, on Feb. 6, 2020 / Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Οικονομίας Paolo Gentiloni, στο Μέγαρο Μαξίμου, στην Αθήνα, στις 6 Φεβρουαρίου, 2020

Read Time4 Minute, 36 Second

Η Τράπεζα μεταφράζει τις μαντείες του Eurogroup. O Ιταλός υπ. Οικονομικών αρνήθηκε το δάνειο που δέχτηκε ο Σταικούρας!

όμβα από την HSBC η οποία αναλύοντας τις αποφάσεις του Eurogroup, δικαιώνει τη θέση του Γιάνη Βαρουφάκη (ο οποίος γνωρίζει ε των έσω τις μαντείες του  Eurogroup) που ισχυρίζεται ότι ο Σταικούρας αποδέχθηκε 5ο Μνημόνιο και πήρε στο λαιμό του την κυβέρνηση.

Μάλιστα ο Ελληνας υπ. Οικονομικών είχε σπεύσει να σχολιάσει θετικά την απόφαση του Eurogroup.

Από τον Αριστοτέλη Ανδρεάδη

Στο μεταξύ αυξάνονται οι φωνές εντός της χώρας που ζητούν αντικατάσταση του Σταικούρα ο οποίος από την αρχή της θητείας του έχει επιδείξει ασυγχώρητη μεταρρυθμιστική ατολμία.
Αναλύοντας τις αποφάσεις του Eurogroup, η HSBC σημειώνει πως τα καλά νέα είναι ότι, μετά από διαβουλεύσεις ημερών, το Eurogroup κατάφερε να έρθει σε συμφωνία σχετικά με την κοινή δημοσιονομική απάντηση. Ωστόσο, ενώ τα πάνω από 500 δισ. ευρώ της βοήθειας που συμφωνήθηκε (πάνω από 4% του ΑΕΠ) φαίνεται μεγάλο, η πραγματικότητα δεν είναι τόσο ξεκάθαρη.

Η πιστωτική γραμμή του ESM είναι δάνειο, οπότε το χρέος θα παραμείνει στους ισολογισμούς των χωρών, όπως τονίζει η HSBC. Επιπλέον, είναι σχετικά μικρό (2% του ΑΕΠ ανά κράτος μέλος).

Το γεγονός ότι οι όροι του δεν είναι αυστηροί, είναι θετικό από πολιτική άποψη, αλλά αφήνει ένα ερώτημα για το κατά πόσον αρκεί για να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα ΟΜΤ της ΕΚΤ, το οποίο σύμφωνα με τον κανονισμό απαιτεί “αυστηρές και αποτελεσματικές προϋποθέσεις (!!!) οι οποίες συνδέονται με τον ESM”.

Η πιστωτική γραμμή του ESM είναι επίσης σχετικά βραχυπρόθεσμη (1-2 χρόνια), ώστε ακόμη και σε συνδυασμό με τις ισχυρό εργαλείο του OMT – ενώ μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων αναγκών ρευστότητας μιας χώρας – μπορεί να μην κάνει πολλά για να μειώσει την κληρονομιά του πολύ μεγαλύτερου χρέους μετά την κρίση λόγω της πανδημίας.

Εξακολουθεί να μην είναι σαφές εάν θα αξιοποιηθεί τελικά από τις χώρες – ειδικά η ιταλική κυβέρνηση είχε ήδη καταστήσει σαφές ότι δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει μια υπό όρους διευκόλυνση, εν μέρει λόγω της έντονης πίεσης που ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ>ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ 5ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Την περασμένη Πέμπτη 9η Απριλίου η κυβέρνηση έδεσε τη χώρα με το 5ο Μνημόνιο. Το έκανε μέσω του Υπουργού Οικονομικών ο οποίος στο Eurogroup της 9ης Απριλίου συναίνεσε σε νέο δάνειο από το ταμείο της τρόικας (τον Eυρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας – ΕΜΣ), «πουλώντας» έτσι το θεραπευτικό για την Ελλάδα και την Ευρώπη ευρωομόλογο – το οποίο και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε ζητήσει μαζί με άλλους 8 Πρωθυπουργούς και Προέδρους συναισθανόμενος την καταστροφή που έρχεται.
Την περασμένη Πέμπτη 9η Απριλίου, λίγες ώρες πριν το μοιραίο Eurogroup, ζητώντας από τον ΥπΟικ να ασκήσει βέτο στο νέο δάνειο από τον ΕΜΣ, ανάγκασα τον ΥπΟικ σε μέγα ολίσθημα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής: Ομολόγησε ότι, λίγες ώρες μετά, δεν θα γινόταν «Βαρουφάκης», δηλαδή δήλωσε ότι στο Eurogroup δεν θα ασκούσε βέτο. Με απλά λόγια, ο ΥπΟικ σηματοδότησε στη Γερμανία και στην Ολλανδία την συνθηκολόγηση της ελληνικής κυβέρνησης με το 5ο Μνημόνιο πριν ακόμα ξεκινήσει το Eurogroup – στο οποίο, έτσι, προσήλθε ως θλιβερός παρατηρητής.

Την περασμένη Πέμπτη 9η Απριλίου, στην Ολομέλεια της Βουλής, οι κυβερνητικοί υπουργοί και βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργού Οικονομικών, έμειναν αμήχανοι και άφωνοι μπροστά στην πραγματικότητα που τους παρουσίασα:

Πτώση του ΑΕΠ τουλάχιστον -10%, μάλλον πιο κοντά στο -18%
Πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο -15%
Ποσοστό χρέους, ως προς το ΑΕΠ, μεταξύ 210% και 220%.

Την περασμένη Πέμπτη 9η Απριλίου, στην Ολομέλεια της Βουλής, εξήγησα πως, οι αριθμοί αυτοί που γεννά η συνθηκολόγηση στο Eurogroup, θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην επιβολή από την τρόικα νέων μέτρων λιτότητας ύψους 10% του ΑΕΠ. Λιτότητα που θα ολοκληρώσει την ερημοποίηση της χώρας.
Την περασμένη Πέμπτη 9η Απριλίου κατέρρευσε πλήρως το αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, και εν γένει του Μνημονιακού Τόξου, ότι πηγαίνοντας συναινετικά με το Eurogroup η Ελλάδα θα ορθοποδήσει. Ακόμα και φιλοκυβερνητικοί σχολιαστές εκείνη τη μέρα έλεγαν ότι «ίσως χρειαζόταν ένας Βαρουφάκης στο Eurogroup».

Ήταν μια δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση και την τρόικα εσωτερικού που τόσα πολλά επένδυσαν, από το 2015, στην δαιμονοποίηση του ΟΧΙ και εμού προσωπικά. Για αυτό και έκαναν αυτό που ξέρουν: Αντιπερισπασμό μέσω λάσπης.
Στόχος τους; Αντί να συζητείται η συνθηκολόγηση στο Eurogroup και το στυγνό 5ο Μνημόνιο που αποκάλυψα την Πέμπτη 9η Απριλίου στην Ολομέλεια της Βουλής, να λοιδορηθώ επειδή… τόλμησα να πάω στη Βουλή, παρουσιαζόμενος ως «παράνομα» μετακινούμενος. Κι όταν συνειδητοποίησαν ότι η δική τους Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου εξαιρεί (ως οφείλει η μη κατάλυση του Κοινοβουλευτισμού) τους βουλευτές από την απαγόρευση μετακίνησης, πέρασαν σε νέα μορφή λάσπης επιστρατεύοντας ψεύδη περί μη συμμόρφωσης μου με ελέγχους λιμενικών κλπ.
Ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης πρέπει να αποφασίσει αν, στην προσπάθεια τους να συγκαλυφθεί το 5ο Μνημόνιο στο οποίο ενέδωσαν την περασμένη Πέμπτη 9η Απριλίου, θα συρθεί στην υπονόμευση του Κοινοβουλευτισμού από υπουργούς του όπως ο κ. Πέτσας (ο οποίος είχε το θράσος να μου ζητήσει να ζητήσω συγγνώμη που έπραξα το κοινοβουλευτικό του καθήκον) και ο κ. Πλακιωτάκης (ο οποίος συμπράττει στην λάσπη καλύπτοντας υπέρβαση καθήκοντος αξιωματικού του Λιμενικού). Η επιλογή δική του.
Το ΜέΡΑ25 σημειώνει την Πέμπτη 9η Απριλίου ως αποφράδα μέρα για τον ελληνικό λαό, σταθμό στην ιστορία της δεκάχρονης Χρεοδουλοπαροικίας μας και, ταυτόχρονα, την ημέρα που μία πανικόβλητη κυβέρνηση μετέτρεψε τη λάσπη από όπλο αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης σε όπλο κατά του ίδιου του Κοινοβουλευτισμού.
Οι βουλευτές, τα στελέχη, τα μέλη και οι φίλοι του ΜέΡΑ25 καλούμε σε δημοκρατική εγρήγορση όλους τους δημοκράτες που βλέπουν το τσουνάμι του 5ου Μνημονίου να έρχεται.
Έρχονται μέρες χαλεπές για τον Λαό, για την Δημοκρατία, για την Ευρώπη ολόκληρη.
Η απάντηση πρέπει να είναι Ενότητα και Αγώνας.

Πηγή : https://kourdistoportocali.com/

0 0
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Copyright © All rights reserved.